Szürkehályog (Katarakta)

 

A szürkehályog a szemlencse betegsége. Az egészséges szemlencse tiszta, átlátszó. A szürkehályog a szemlencse elhomályosodása, elszürkülése, átlátszóságának csökkenése.  A szürkehályog tehát nem egy réteg a szemlencsén, hanem magának a lencse állományának az "átlátszatlansága". A lencse bármilyen eredetű homályát kataraktának nevezzük.

 

A szemlencse teljes elszürkülése-elhomályosodása akár teljes mértékben is megakadályozhatja a fény bejutását a szembe - vakság alakulhat ki. A látásromlás mértéke függ a homály helyzetétől és kiterjedésétől. Akár rövidlátás is kialakulhat, így a beteg azt veheti észre, hogy gyengébb olvasószemüveggel is jól olvas, vagy akár szemüveg nélkül. Ha a homály a hátsó lencsetok alatt helyezkedik el, akkor az erősebb fényhatások (napfény, autó reflektorfénye) zavaró hatásai még kifejezettebben érvényesülnek.

Ritkán a katarakta megduzzad,  így másodlagos betegségként zöldhályog (glaukóma) alakulhat ki, mely a látás visszafordíthatatlan károsodásához vezet.

 Az életkor előrehaladtával nő a szürkehályog kialakulásának valószínűsége (időskori katarakta), de megjelenése nem törvényszerű.

 Kialakulásában szerepet játszó tényezők:

  • szemsérülések (lencsesérülés- traumás katarakta),
  • cukorbetegség, szteroid gyógyszer tartós szedése, egyes autoimmun betegségek (rheumatoid arthritis) anyagcsere betegségek (galaktozémia) stb.
  • a szemet érő tartós, erős UV-sugárzás,
  • veleszületett szürkehályog (édesanya terhesség alatti betegségei: rubeola, toxoplasmosis stb) 
  • másodlagos szürkehályog ( zöldhályog, szemműtét)

A szürkehályog megelőzésének bizonyítottan hatásos módszer hiányában, UV védelemmel és a rendszeres szemészeti szűrővizsgálattal tehetünk eleget. 


AKCIÓ

ELINDULTtorhetetlenszemuveg.hu! Válasszon minket átvételi pontként, 3 év feleltti gyermeke szemvizsgálatát helyben el is tudjuk végezni, sőt, a szemüveglencséből most 5000 Ft kedvezmény is jár!

Szemvizsgálat időpontért jelentkezzen elérhetőségeinken: +36 1 780 26 35, info@belvarosioptika.eu

bővebben »