Szemészeti vizsgálat - dr. Pongrácz Mária

Üzletünkben szemész szakorvosi   és optometrista vizsgálatra is lehetőség van. A legkorszerűbb vizsgálati műszerekkel állunk rendelkezésére, akár szemüvegrendelés, akár egyéb szemészeti betegség kezelésére megfelelően. 3 éves kortól gyermekszemészeti vizsgálatot is végzünk.

Rendelési idő: hétfő 14h-18:30h-ig és szerda 10:30h-17:30h-ig (előjegyzés alapján)

Telefon: (1)-780-26-35

 

 

 • Számítógépes szemvizsgálat
 • Réslámpás vizsgálat
 • Szemfenék vizsgálata
 • Szemnyomásmérés
 • Könnytermelés mérése - száraz szem diagnosztika
 • Kontaktlencse illesztés

A fénytörési hibák mérése

A számítógépes (computeres) szemvizsgálat:

 • alapvetően tájékoztatást ad a vizsgáló számára, a látásélességet azonban nem tudja meghatározni. Csak ez alapján szemüveges korrekció nem rendelhető.
 • A computer a szem fénytörését méri meg és ezt dioptriákban fejezi ki. Bizonyos fénytörési hibáknál nem tud pontos értékeket adni (pl. hypermetropia, (túllátás), myopia (rövidlátás)).

A két szem együttműködésének vizsgálata

 • szemmozgások vizsgálata
 • takarásos próbák a kancsalság vizsgálatára
 • közeli és távoli térlátás vizsgálata ún. sztereo tesztekkel ( Lang teszt, Worth teszt)

A színlátás

A színtévesztés leggyakoribb formája X kromoszómához kötötten öröklődik, így anyáról fiúra. A lányok is öröklik, náluk rejtve marad a színtévesztés, de fiaiknak átörökíthetik. Az új korrekciós lehetőségekről olvashatnak a www.szintevesztes.com oldalon.

A szemgolyó vizsgálata

Réslámpás vizsgálat.

 • a szem különböző rétegeit nagy nagyítással tudjuk megvizsgálni
 • szemfenék vizsgálat során egy 90 dioptriás nagyító lencsét használunk az ideghártya (retina) pontos elemzése érdekében, hogy az éleslátás helyéről (macula lutea), az erek állapotáról stb. tájékozódjunk.

    

bővebben »


Optometrista szemvizsgálat - Kanizsai Borbála

 

 

 rendelési idő: KEDD-CSÜTÖRTÖK-PÉNTEK: 10-17h

 bejelentkezés: elérhetőségeinken!

 

 

Sajnos nap, mint nap tapasztalom, hogy a kontaktlencsét viselők sokszor a legalapvetőbb viselési szabályokkal sincsenek tisztában. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy milyen fontos a lencsék megfelelő tisztítása, tárolása, a szakemberek által javasolt higiéniás előírások betartása.

Szemüveg viseléssel kapcsolatban :

- polateszt-binokuláris látás vizsgálatára

- monitor előtti védőlencsék

- műanyag, vagy üveglencse

- multifokális és bifokális lencsék előnye-hátránya

- szemműtétek előtti- utáni fényvédelem

- fényre sötétedő lencsék

- dioptriás sportszemüvegek használata

- dioptriás napszemüvegek szükségessége

- milyen keretet érdemes választani

Kontaklencsékkel kapcsolatban:

- mikor, milyen lencsét érdemes viselni

- mi a különbség az egyes lencsék között

- melyik lencsének mennyi az oxigén-áteresztő képessége, víztartalma

- melyik lencsében lehet aludni

- milyen elváltozások várhatóak, ha nem tartjuk be az előírásokat

- melyik a legoptimálisabb ápolófolyadék

- legújabb technikák alkalmazása

- száraz szem

bővebben »


3D térélmény és annak hiánya

Amióta a 3D moziélmény töretlenül hódít, egyre többször találkozom olyan pácienssel, akinél a vizsgálat során kiderül a sztereolátás zavara vagy hiánya, esetleg erről nem is tudott korábban, és csak rákérdezésre említi, hogy tulajdonképpen a 3D moziból csalódottan távozott . Alapvetően gyermekszemészeti témakörben már írtam a "betegség" hátteréről, de gyorsan áttekintem. Tekintettel arra, hogy mostanában a televíziók fejlesztése is a 3D irányába halad, csak javasolni tudom, hogy mielőtt beruház egy ilyen csúcstechnológiára, tesztelje, vizsgáltassa ki szemeit, hogy egyáltalán megvan-e a képessége a sztereokép értékelésére.

A sztereovakság viszonylag gyakori, az emberek kb 10-15%-nak van olyan panasza, amely a kétszemes együttlátás (binokuláris látás) hiányára vagy zavarára vezethető vissza,  vagyis körülbelül minden tízedik ember nem rendelkezik tökéletes mélylátással.

 

A térlátás kialakulása

A sztereolátás alapfeltétele, hogy a két szemünk ugyanazon időpillanatban ugyanazt a tárgyat lássa, csak külön szögből. Az agy ezt a két képet illeszti össze, a két különböző szögből adódó eltérésekből pedig térbeli (háromdimenziós) képet alkot. Ez a binokularitás.  Ennek hiánya vezet "sztereovaksághoz", illetve zavara a 3D filmek nézésekor, illetve folyamatos közeli munkavégzéskor állandó fejfájáshoz, diszkomforthoz, homályos látáshoz, néha kettőslátáshoz is.

3D élmény kialakul,de nagyon elfáradnak a szemei tőle, és rövid idő után élvezhetetlenné válik a film?

Rejtett kancsalság lehet a háttérben, mely azt jelenti, hogy kialakul a sztereokép, csak fárasztó szemizommunka árán. Végig erőltetni a szemeit ahhoz, hogy viszonylag jól lássa a mozifilmet. Ez azonban a szemek és az agy gyors kifáradásához vezet. Ennek eredményeképp jelentkezhet a szemek könnyezése, később fájdalma, továbbá zavart, homályos látás is előfordulhat. Az agy kifáradásának következményeképp fejfájás, szédülés, hányinger jelentkezhet.

Sztereovakság, mikor nem is alakul ki a 3D kép


A sztereovakság esetén az agy csak az egyik szem által továbbított képre koncentrál, a másik szem által továbbított információt kikapcsolja: ez lehet pl azért, mert az eltérő dioptria miatt homályos kép készül, vagy az a szem nem is azt a tárgyat nézi (kancsalság, rejtett kancsalság)

Miért nem veszi észre az illető ezt a hétköznapokban? Kancsalság esetén, mely eredete a gyermekkora vezethető vissza, így tanult meg látni, tájékozódni, hozzászokott a térlátás hiányához, illetve lehet, hogy nem is tudja, hogy mi hiányzik. A legtöbben csak akkor ütköznek ebbe a problémába, miután jegyet váltottak valamely digitális technikával készült alkotásra, és nem értik, hogy "mit is kéne látni".....

Mi a teendő?


Mindenképp forduljunk szakemberhez, ha azt tapasztaljuk, hogy sztereolátásunk nem úgy működik, ahogy kéne. Ha a sztereovakságot még kisgyermekkorban felfedezik, megfelelő kezeléssel akár teljesen megszüntethető, épp ezért nem árt gyermekeinket időnként szemvizsgálatra vinni. Felnőttkorban se teljesen reménytelen a helyzet: látásterápiával, speciális (pl prizmás) szemüveggel kezelhető a probléma.

bővebben »


HÍREK

⚠️Kedves Vásárlóink! Szeptember 26-án csak 14 órakor nyitunk, áramszünet miatt. Megértésüket köszönjük. ⚠️

bővebben »

AKCIÓ

ELINDULTtorhetetlenszemuveg.hu! Válasszon minket átvételi pontként, 3 év feleltti gyermeke szemvizsgálatát helyben el is tudjuk végezni, sőt, a szemüveglencséből most 5000 Ft kedvezmény is jár!

Szemvizsgálat időpontért jelentkezzen elérhetőségeinken: +36 1 780 26 35, info@belvarosioptika.eu

bővebben »