Monitor előtti munkavégzés

A monitor előtt végzett munka során jelentkező főbb panaszok:

  • fejfájás,
  • szempanaszok (vörösség, szárazság, égés, viszketés)

melyek egy részének hátterében sokszor a nem megfelelő munkakörülmények állnak: rossz fényviszonyok, a légkondicionáló, a régi monitorok vibrálása. A rossz fejtartás és az izomzat huzamos megfeszülése miatt a szemet közvetlenül érő hatások mellett a kényelmetlen szék, a nem megfelelő csukló-alátámasztás is okozhat szempanaszokat.

Alapvetően azonban a szemünk fokozott igénybetele áll a háttérben:

  • keveset pislogunk: a 22 pislogás/ perc helyett a monitor előtt 6-7 pislogás/perc a gyakoriság
  • folyamatosan közelre fókuszálunk: a belső szemizmaink, melyek a szemek összetérítéséért és a szemlencsénk nagyításának növeléséért felelnek, állandóan dolgoznak, szinte szünet nélkül - ugyanúgy fáradnak, mint egyéb izmaink a konditeremben pl. súlyzózás során

A száraz szem különböző tüneteket okoz:szúró, viszkető, égő érzés, homályos látás, szemkáprázás.

Mit tehetünk?

  • lehetőleg szemben üljünk a képernyővel
  • a monitor teteje  az egyenesen tekintő szemünk alatt legyen, tehát a monitorra kissé lefelé nézzünk
  • a monitor és a billentyűzet  ne zárjon be nagy szöget
  • állítsuk be a képernyő kontrasztot
  • viseljünk megfelelő dioptriájú védőréteggel ellátott munkaszemüveget (40 éves kor felett más dioptria szükséges a monitorhoz és olvasáshoz!)
  • használjunk műkönnyet a szemszárazság kezelésére ill. pislogjunk tudatosan

A jogszabályban előírt óránkénti 10 perces, össze nem vonható szünet betartása alkalmas a relaxációs, lazító gyakorlatok elvégzésére.

Előfordulhat, hogy a genetikai hajlam, a szem életkorral együtt járó természetes öregedése és a környezeti hatások mellett megfelelő életmód és védelem mellett is kialakul valamilyen szemészeti probléma. A legfontosabb ezért a rendszeres szemészeti ellenőrzés.

Az alábbiakban a leggyakrabban monitor előtti munkavégzés során felszínre kerülő, szemeink összehangolt munkájának nehézségei miatt kialakuló panaszok hátteréről szólunk.

Rejtett kancsalság

Nyugalmi helyzetben, amikor nem fixálunk, például sötétben, a két szemünk nézővonala a szemizmok folytonos tónusváltozása következtében egymással változó szöget zár be, és csak a fixálás pillanatában a binokuláris reflex működése során rögzül”normál” helyzetbe. Ha az egyik szemet letakarjuk, a takart szem elfoglalja aktuális nyugalmi helyzetét és amikor a takarást megszüntetjük és újra működésbe lép a fúziós reflex, beigazító elmozdulást végez. A legtöbb embernek van ilyen ún. nyugalmi beállító mozgása, de amíg panaszt (fejfájás pl.) nem okoz, kezelést nem igényel.

Szemfáradékonyság (asthenopia)

Ha a fent említett beállító mozgás nagyfokú, akkor a rejtett kancsalság kompenzálása fáradást okoz. A konvergencia elégtelenség az asthenopiának leggyakoribb, tipikus megjelenési formája. A páciens olvasáskor hamar elfárad. A konvergencia közelpont (normálisan 6 cm-en belüli) kitolódott. A konvergencia képesség oka lehet alkati, vérszegénység, pajzsmirigy túlműködés vagy kimerülés. Konvergencia képtelenség esetén természetesen a mozgató szemideg elégtelenségére is gondolni kell. Kezelése első sorban oki, ennek elégtelensége vagy alkati szemfáradékonyság esetén hasábos szemüveget rendelünk, vagy műtétet végzünk.


HÍREK

SZEPTEMBERIG, SZOMBATONKÉNT ÜZLETÜNK ZÁRVA TART.

MINDENNAP SZEMVIZSGÁLAT!

Raktári egyfókuszú szemüveglencsék 30 % kedvezménnyel ​

Színezetlen, napszemüveg és EyeDrive lencsék kedvezményes áron

 

FÉNYRESÖTÉTEDŐ (1+1) ÉS MULTIFOKÁLIS LENCSE (1+1)AKCIÓ!

bővebben »

AKCIÓ

ELINDULT a torhetetlenszemuveg.hu! Válasszon minket átvételi pontként, 3 év feleltti gyermeke szemvizsgálatát helyben el is tudjuk végezni, sőt, a szemüveglencséből most 5000 Ft kedvezmény is jár!

Szemvizsgálat időpontért jelentkezzen elérhetőségeinken: +36 1 780 26 35, info@belvarosioptika.eu 

 

 

 

bővebben »